Årsfesten

Årsfesten är verksamhetsårets höjdpunkt, som är till för att fira klubben och dess medlemmar. Det är värden eller värdinnan som ansvarar för årsfesten tillsammans med årsfestkommittén och föreningens årsfest infaller den första lördagen i november.

Foto: Amanda Grönroos

Firandet pågår hela veckan, men på lördagen är det dags för de egentliga festligheterna. Kvällen börjar med Solenn akt, då vänföreningar från när och fjärran framför sina hälsningar, och föreningens ordförande håller tal. Efteråt avnjuts cocktail och deltagarna gör sig redo för banketten.

Banketten inleds när honnören och fanorna anländer. Härefter tar supén vid, och deltagarna får höra olika tal samt musikuppträdanden. På årsfesten håller en framstående, samhälleligt aktiv person ett festtal. Tidigare årsfesttalare har varit bland annat President Mauno Koivisto, Martti Ahtisaari och Tarja Halonen, samt diverse riksdagsledamöter och diplomater.

Efter att banketten avslutats följer dans till Östgöta Nations Kapells toner och fri samvaro innan nachspielet börjar. Följande dag samlas festdeltagarna till sillfrukost där det bjuds på mat och det dansas till kapellets rockiga musik.

Årsfesten är den tillställning då du inte kan vara för uppklädd, det är frack eller långklänning som gäller. Deltagarna bär sina ordnar och band, som visar var man hör hemma. Mer specifika instruktioner om vett och etikett finns under fliken årsfest på hemsidan.